Misstag proffsen aldrig gör

Du har säkert sett folk med dålig koll hantera kap- och slipmaskiner därute. Vi går igenom de vanligaste misstagen så att du kan undvika dem.

5 min Lesezeit

Häng aldrig på maskinen

Något alla proffs känner till är att man inte ska tvinga maskinen när man kapar med en vinkelslip. Det är skivan som ska göra jobbet.

Du ska bara hålla i maskinen och rikta den så rakt som möjligt. Sen låter du skivan tugga sig igenom materialet på egen hand. Börjar du dessutom bända skivan i sidled finns en risk att den går sönder.

Trycker du på för hårt eller “hänger” på maskinen hinner inte skivan jobba i rätt takt. Den slits ner mycket fortare och du riskerar missfärgningar i materialet. Börjar du dessutom bända skivan i sidled finns en risk att den går sönder.

Då flyger bitarna iväg i hög hastighet och du kan skada både dig själv och omgivningen. Utan rätt kunskap blir hanteringen av kap- och slipmaskiner varken säker eller effektiv och resultatet blir lidande.

Slipa aldrig rostfritt efter stål

En skiva som har använts på stål ska inte användas på rostfritt. Stålmaterial innehåller nämligen järn och det lägger sig som en beläggning på skivan.

Hamnar den beläggningen sen i snittet på ett rostfritt material kan det ge upphov till korrosion och produktens utseende blir lidande. Proffsen vet det här. Därför har stora industrier delat upp sina verkstäder så att en avdelning används för rostfritt och en annan för “svart” (vanligt stål).

Finns inte den möjligheten måste man alltid byta skiva när man går från svart material till rostfritt. Och det är viktigt att man verkligen gör det. På skivorna för rostfritt material finns en liten symbol som visar att de varken innehåller järn, klor eller svavel.

Då riskerar du inga beläggningar på materialet, levererar ett hållbart resultat och får nöjda kunder.

Använd aldrig fel skiva

Det är varken särskilt smart eller proffsigt att använda en mjuk skiva i en stark maskin.

Vid tuff användning försvinner kornen i skivan väldigt snabbt och det blir inte effektivt vare sig för resultatet eller ekonomin. Då är det bättre att välja en hårdare skiva.

Ett proffs använder inte heller en för hård skiva i en svagare maskin. Det gör att slipkornen har lättare att sätta igen. Istället för att lossna i tur och ordning som de ska så att du hela tiden får fram nya, skarpa korn så “glasar” skivan. Det betyder att materialet smälter av värmen från bearbetningen och lägger sig ovanpå slipkornen. Materialet du kapar i blir också fult och missfärgat.

PS: Hur mjuk eller hård en skiva är avgörs av hur mjukt eller hårt bindemedel som har använts för att fästa slipkornen. Det går att utläsa på bokstavsbeteckningen på skivan.

Spänn aldrig fast materialet fel

Proffsen vet hur viktigt det är att spänna fast alla detaljer på rätt sätt innan man börjar kapa.

Monterar du materialet vid en arbetsbänk ska punkten för snittet befinna sig så nära skruvstädet som möjligt. Annars börjar materialet lätt att vibrera och då blir det svårt att kapa rakt och effektivt. Jobba nära skruvstädet så slipper du vibrationer och får bättre resultat, mindre slitage och en skiva som håller längre.

Slipa aldrig med en kapskiva

Har du sett det någon gång? Hur någon kapar med en skiva och sen “gradar” lite med sidan på skivan för att slipa bort en ojämnhet. Det innebär en mycket hög säkerhetsrisk.

Det finns flera anledningar till att vissa skivor är gjorda för att kapa med och andra för att slipa med. Slipar du med sidan på en kapskiva får den en större sidobelastning än vad som har avsetts och skivan kan gå sönder.

Om det händer när den roterar med 12 000 varv per minut kan du själv tänka dig hur katastrofala följderna kan bli. Skivbitar som flyger iväg okontrollerat i hög hastighet kan skada både dig och omgivningen.

Tyrolit berättelser

Detta kan också intressera dig

9 min Lesezeit

So steigerte Tyrolit die Wirtschaftlichkeit um 32 % in der Metallbearbeitung

Dieser Praxisbericht zeigt anhand mehrerer Beispiele, wie Kunden durch den Einsatz von Tyrolit-Produkten ihre Schleif- und Trennprozesse optimieren konnten und damit beeindruckende Ergebnisse erzielten.

5 min Lesezeit

Schleifen von hartstoffbeschichteten Bremsscheiben

Die Automobilindustrie befindet sich aktuell in einem rapiden Wandel. Mit der EU Abgasnorm Euro 7, die ab 2026 gelten soll, wird eine erhebliche Reduktion der Feinstaubbelastung vorangetrieben. Um einen minimalen Bremsabrieb zu erreichen, werden in Zukunft hartstoffbeschichtete Bremsscheiben verwendet, die mit den neuen Tyrolit GRAVIS Produkten zur Perfektion geschliffen werden können.

4 min Lesezeit

Finden Sie das richtige Schleifwerkzeug für Ihre Anwendung

Wie wählen Sie das optimale Schleifwerkzeug für Ihre speziellen Anforderungen aus? Dieser Leitfaden hilft professionellen Anwendern und gewährleistet Effizienz und Präzision bei verschiedensten Applikationen.